DoporučujemeZaložit web nebo e-shop
Vánoční cukroví

Slepované linecké vánoční cukroví

Vanilkové rohlíčky

Ingredience: 40g másla (dobře vytuhlého), 100g cukru moučka, 420g hladké mouky, 160g mletých ořechů, špetka soli, moučkový a vanilkový cukr na obalování.

Postup přípravy: Na válu nakrájejte máslo na kousky, přidejte mouku, moučkový cukr a mleté ořechy. Rychle vypracujte hladké těsto, které zabalte do fólie a dejte do chladu na několik hodin. Těsto rozdělte na několik částí. Z každé vypracujte na pomoučeném válu tenký váleček, který pokrájejte na menší kousky - z nich tvarujte rohlíčky. Rohlíčky klaďte na plech vyložený pečícím papírem. Vložte do předehřáté trouby a pečte 15 minut při 180 stupních. Po upečení nechte rohlíčky na plechu trochu zchladnout a potom je ještě teplé obalte ve směsi moučkového a vanilkového cukru. Ještě teplé můžete rohlíčky potřít polevou připravenou ze 60 ml rumu, 2 lžiček citrónové šťávy a 200g moučkového cukru.
 

Marokánky

Ingredience: 0.25 l šlehačky, 250g cukru, 250g kandovaného ovoce (nutná je kandovaná pomerančová kůra), 250g ořechů (vlašské, lískové a mandle), 300g hladké mouky, hořká čokoládová poleva.

Postup případy: Kandované ovoce a ořechy nasekejte nadrobno a smíchejte s cukrem a moukou. Šlehačku nechte velmi krátce přejít varem a vmíchejte ji do směsi. Dobře promíchejte a nechte chvilku odstát. Na plech dejte pečící papír a ze směsi dělejte malé kupičky. V troubě je pomaličku sušte. Jakmile chytnou oranžovohnědou barvu, vyndejte je, stáhněte i s papírem z plechu a nechte vystydnout. Poté je polévejte hořkou čokoládou.

 

Slepovaná kolečka či jiné tvary

Ingredience: 500g hladké mouky, 260g cukru, 260g másla, 2 vejce, 1 balíček vanilkového cukru, 1 prášek do pečiva, 100g strouhaných ořechů, Nugeta na slepování, čokoládová poleva, ořechy a kokos na zdobení.

Postup přípravy: Hladkou mouku smíchejte s práškem do pečiva, přidejte oba cukry, máslo, vejce a mleté ořechy. Z přísad vypracujte hladké těsto a nechte v lednici alespoň půl hodiny odpočinout. Na válu vysypaném hladkou moukou vyválejte na těsto na plát a vykrajujte z něj kolečka. Pečte je v troubě vyhřáté na 150 stupňů asi 10 minut. Po vychladnutí slepujte Nugetou, slepené koláčky polijte čokoládou a ozdobte kokosem nebo ořechy, a to buď strouhanými, nebo vcelku.

 

 

Brabantské dortíčky


Ingredience: 180 g tuku, 80 g moučkového cukru, 250 g hladké mouky, 80 g mletých oříšků, 1/2 kávové lžičky skořice.

Postup přípravy: Ze všech surovin vypracujeme těsto a necháme odležet. Potom těsto vyválíme, vykrajujeme kolečka a upečeme.
Slepujeme nugetou, ozdobíme čokoládovou polevou a mandlí.

Ježci


Ze 4 bílků ušleháme tuhý sníh a přidáme 250 g moučkového cukru. Potom vmícháme 250 g mletých oříšků
a 50 g nastrouhané čokolády. Přes sáček s hvězdicovou hubičkou vytlačujeme kopečky na jedlý papír a upečeme
(jedlý papír nemusí být,můžeme kopečky dělat rovnou na pečící papír).

Kávové oválky


Ingredience: 210 g hladké mouky, 140 g tuku, 70 g moučkového cukru, 2 vařené žloutky. Vypracujeme těsto a necháme odležet.

Postup přípravy: Těsto vyválíme, vykrajujeme oválky a upečeme. Slepujeme kávovým krémem a poléváme kávovou polevou.

Krém: Ve vodní lázni vyšleháme 100 g cukru a 1 vejce do zhoustnutí. Utřeme 100 g másla, vmícháme
vychladlý krém a 1 lžíci silné černé kávy. Poleva: Utřeme 100 g cukru a 2 lžíce silné černé kávy.

Moka oválky


Ingredience: 250 g hladké mouky, 150 g másla (tuku), 70 g moučkového cukru, 2 žloutky

Kávová náplň: 100 g moučkového cukru, 100 g másla nebo tuku, 100 g sladkých drobečků, 1 vanilkový cukr,
3 lžíce silné černé kávy

Postup přípravy: Na vál dáme prosetou mouku, přidáme cukr, rozdrobený tuk a se žloutky zpracujeme v hladké těsto, které dáme do chladu odpočinout. Potom z těsta vyválíme tenký plát, vykrájíme oválky, klademe je na suchý plech a ve středě předehřáté troubě upečeme dorůžova. Sejmeme je z plechu a necháme vychladnout. Na náplň utřeme změklé máslo s cukrem, vanilkovým cukrem do pěny a vmícháme drobečky navlhčené černou kávou. Oválky slepujeme připravenou náplní a poléváme polevou.

Plněné ořechy

Těsto: 250 g másla, 130 g moučkového cukru, 250 g hladké mouky, 60 g   mletých ořechů, 60 g   strouhanky,

Náplň: 160 g cukru, 160 g mletých ořechů, 1 žloutek, 3 lžíce rumu, máslo, čokoládová poleva

Postup přípravy: Všechny suroviny na těsto zpracujeme a plníme do formiček na ořechy. Pečeme dozlatova. Vychladlé plníme náplní, slepujeme po dvou a nakonec namáčíme v čokoládové polevě.

Likérové věnečky

Ingredience: 160 g hladké mouky, 140 g másla, 70 g cukru, 140 g mletých neloupaných mandlí, 1 žloutek, 2 lžíce silného likéru,
citrónová kůra, skořice

Postup přípravy: Mouku, cukr, máslo, citrónovou kůru, skořici a mandle promícháme. Přidáme žloutek a likér a vypracujeme těsto. Rozválíme na 1 cm silnou placku a vykrajujeme věnečky, které potřeme likérem a posypeme hrubým cukrem. Klademe na plech vyložený pečícím papírem a pečeme dorůžova.

Sádlové kuličky

Ingredience: 200 g hladké mouky, 150 g moučkového cukru, 60 g kakaa, 150 g sádla, 1 vanilkový cukr, loupané mandle

Postup přípravy: Ze všech ingrediencí (kromě mandlí) vypracujeme těsto, ze kterého děláme malé kuličky.  Do každé kuličky vmáčkneme mandli. Pečeme v mírně vyhřáté troubě.

Šlehačkové cukroví

Ingredience: 350 g polohrubé mouky, 200 g másla, ½ šlehačky, ½ prášku do pečiva, 1 žloutek, vanilkový cukr

Postup přípravy: Vypracujeme těsto, vyválíme a vykrajujeme různé tvary. Upečeme a ještě teplé obalujeme v cukru.

Šlehačkové cukroví 2

Ingredience: 250 g 100% tuku Omega, 5 sklenic hladké mouky, 2 žloutky, 1 šlehačka

Postup přípravy: Zpracovat těsto, vykrájet tvary. Po upečení obalit v moučkovém cukru s vanilkou

Arašídová kolečka

 

Ingredience: 1 a půl lžíce hrubé mouky, 1 lžíce strouhaných arašídů, 2 lžíce cukru, 2 bílky

Postup přípravy: Do tuhého sněhu přidáme cukr, arašídy a mouku. Lžičkou klademe v dostatečné vzdálenosti od sebe malé kopečky na pečící papír. Pečeme ve středně vyhřáté troubě. Upečené stříkáme čokoládovou polevou.

 

Banánky

Ingredience: 1/2 kg polohrubé mouky, 20kdg cukru, 20dkg hery, 4 balíčky vanilkového pudinku, 2 vejce, 3 lžíce mléka, půl sáčku prášku do pečiva

Postup přípravy: Uhněteme těsto, mačkáme strojkem nebo lisem, mažeme marmeládou, konce máčíme v čokoládové polevě.

 

Košíčky

Ingredience: 60dkg hladké mouky, 20dkg cukru, 36 dkg hery, 4 žloutky, citronová kůra

Postup přípravy: Zpracujeme v hladké těsto, tvoříme kuličky, které vmáčkneme do formiček košíčků a upečeme. Ještě teplé vyklápíme a plníme sladkou či slanou náplní.

 

Kokosové cukroví strojkové

Ingredience: 30dkg hladké mouky, 30dkg hery, 10dkg moučkového cukru, 25dkg kokosu, 1 vejce

Postup přípravy: Zpracujeme v hladké těsto, tvoříme lisem nebo strojkem tvary. Pečeme do růžova. Upečené buď slepujeme marmeládou nebo jen konce máčíme v čokoládové polevě.

 

Linecké koláčky

Ingredience: 25 dkg hladké mouky, 15 dkg másla, 10 dkg cukru, 1 vanilkový cukr, 1 žloutek, citronová kůra

Postup přípravy: Zpracujeme těsto, vyválíme plát, vykrajujeme kolečka - jednu polovinu koleček plnou, jednu polovinu s vykrojeným otvorem uprostřed. Pečeme do růžova. Mažeme nejlépe rybízovou marmeládou, ale můžeme i krémem nebo nutelou.

 

Mandlové trubičky

Těsto: 200g hladké mouky, 100g másla, 100g cukru, 100g strouhaných mandlí, 1 vejce, 1 žloutek, 1 vanilkový cukr, šťáva z jednoho citronu

Náplň: 200g másla, 100 g cukru, 1 vanilkový cukr, 2 lžíce rumu

Ozdobení: 100g tmavé čokoládové polevy

Postup přípravy: Ze všech přísad vypracujeme hladké těsto, které dáme asi na 2 hodiny do chladu. Pak těsto vyválíme, nakrájíme asi na 4 cm široké proužky, natočíme na slabé kovové trubičky tak, aby se překrývaly. Pečeme v předehřáté troubě do růžova. Ještě teplé opatrně sejmeme.

 

Máslová vanilková kolečka

Ingredience: 130g másla, 80g cukru, 180g hladké mouky, 3 žloutky, citronová kůra

Postup přípravy: Nejprve uvaříme vejce natvrdo. Vyjmeme žloutky, rozmačkáme a utřeme s máslem, cukrem a citronovou kůrou. Přidáme ostatní suroviny. Zpracujeme v hladké těsto, vykrajujeme tvary jako na linecké cukroví a pečeme. Slepujeme marmeládou. Nejlepší je jahodová.

 

Plněné ořechy

Ingredience: 40dkg hladké mouky, 20dkg moučkového cukru, 20dkg ořechů, 2 lžíce kakaa, 40dkg másla, trochu skořice

Postup přípravy: Zpracujeme v těsto, vyválíme kuličky, které vtlačujeme do formiček ořechů a pečeme. Slepujeme krémem.

 

 Ořechové pusinky

Ingredience:70ks oloupaných lískových oříšků, 2 bílky, 110g cukru, 75g mletých lískových oříšků, po 1 špetce mletého hřebíčku a skořice.

Postup přípravy: Bílky s cukrem ušleháme do pěny, vmícháme mleté oříšky a koření. Troubu předehřejeme na střední stupeň. Stříkáme na pečící papír ve vzdálenosti malé pusinky. Na každou pusinku ještě před pečením dámě jako ozdobu jeden lískový oříšek a pečeme do růžova.

 

 Ořechové cukroví lepené

Ingredience: 200 g hladké mouky, 100g cukru, 1 žloutek, 1 lžička citronové kůry, 100g mletých vlašských ořechů, 125g másla, 75g nugátu, 150g tmavé čokoládové polevy, 150g půlek vlašských ořechů

Postup přípravy: Mouku, cukr, žloutek, citronovou kůru, ořechy a máslo rychle uhněteme do hladkého těsta. Chladíme 1 hodinu. Těsto vyválíme na plát 2-4mm, vypichujeme tvary a pečeme do růžova. Slepujeme nugátem (nutelou), na povrch dáme kapku čokoládové polevy a na ní půlku ořechu.

 

 Vyfouklé rohlíčky

Ingredience: 50dkg moučkového cukru, 25dkg mletých oříšků, 25dkg hery, 16dkg hladké mouky, 1 lžičku jedlé sody.

Postup přípravy: Zpracujeme v hladké těsto, tvoříme kuličky, vmáčkneme do formiček různých tvarů do poloviny formičky, při pečení tvary nabudou. Pečeme do růžova. Konce máčíme v čokoládové polevě.

 

Slepované rohlíčky

Ingredience: 25dkg hery, 10dkg másla, 1/2 kg hladké mouky, 16dkg cukru, 14dkg ořechů mletých

Krém: 1 máslo, 1 pudink čokoládový, 1/2 l mléka, 3 lžíce cukru, 1 čokoláda na vaření

Postup přípravy: Zpracujeme hladké těsto, které dáváme do formiček malých rohlíčků. Upečeme do růžova. Poté uvaříme pudink dle návodu a do horkého, ještě nehotového pudinku nalámeme čokoládu na vaření. Rohlíčky plníme tímto krémem a pocukrujeme.

 

Vanilkové rohlíčky II

Ingredience: 14dkg hladké mouky, 11dkg másla, 4dkg cukru, 5dkg mletých ořechů.

Postup přípravy: Zpracujeme hladké těsto, necháme hodinu uležet v chladu. Vytvoříme na pečící papír malé rohlíčky, které do růžova upečeme. Ještě horké obalujeme v moučkovém cukru s přidáním vanilkového cukru.

 

Medové dortíčky

Ingredience: 30g hery, 100g cukru, 1 lžíce medu, 1 lžíce sody, 1 vejce, 250g hladké mouky

Krém: 1 vanilkový pudink, 80g cukru, 1/4l mléka, 150g másla, 1 lžíce silné kávy

Postup přípravy: Vyšleháme tuk, cukr, med a vejce. Přidáme mouku a sodu. Zpracujeme v těsto. Necháme hodinu odpočinout. Vyválíme asi 5mm plát a vypichujeme kolečka nebo vajíčka, tvary, které se nám líbí. Do světlerůžova pečeme. Spojíme krémem. Zdobíme čokoládou podle fantazie. Jíme ihned, neděláme dopředu.

 

Stříkané hvězdy

Ingredience: 250g hladké mouky, 250g másla, 110g moučkového cukru, 5 lžic granka, 2 lžíce kakaa, 1 žloutek.

Postup přípravy: Máslo vyšleháme s cukrem do pěny. Přidáme žloutek a mouku. Z těsta dáme kousek stranou. Zbylé těsto obarvíme kakaem a grankem a těsty naplníme dva cukrářské sáčky se zdobicí hubicí. Na plech vyložený papírem stříkáme tmavé hvězdičky a střed zdobíme "hvězdičkou" těsta světlého (na to můžete nalepit hrozinku, já dala spařenou oloupanou mandli). Poté pečeme na 175 stupňů. Jakmile hvězdičky začnou sedat dolů (budou mít spodní plochu rovnou) tak vyndáme a necháme přímo na tom plechu trochu zchladnout.

 

 


Administrace WebSnadno | Tvorba webových stránek na PageRide.com  |  Nahlásit protiprávní obsah!  |   Mapa stránek